År 1938 vara året som det första daladerbyt spelades. Mora IK utmanade Leksands IF på Siljans is. Sedan dess har det sporadiskt varit en kamp om vem som är härskare över Siljan. Novembermörkret är mer påtagligt än någonsin i Dalarna. Både Leksand och Mora går kräftgång i Allsvenskan och dagens viktiga match bringar lite ljus över Siljan.

Daladerbyt är ett viktigt derby för människorna runt om Siljan, det andas hockey här året om. På ena sidan har vi leksingar och på andra sidan moringar. Båda extremt stolta över sin byggd samt att de har sedan barnsben lärt sig att hata respektive klubb. När jag skriver hat så är det inte samma hat som vi kan se i Stockholmsderby eller ute i världen i skrivandets stund. Utan ett kärleksfullt hat med mycket respekt. Hur det hela går ihop kan jag inte svara på, utan man måste vara på plats för att förstå. Det finns ingen av Leksands- eller Moras fans som någonsin skulle få för sig att skada någon i den andra skaran bara för att dem håller på ett annat lag.

Derbyt kommer inte mer lägligt. Nu har dem tv byarna chansen att fly till den underbara tillflyktsorten som stavas H O C K EY. Det är kärlek, stämning och gemenskap i 60 minuter. Eufori skulle jag vilja påstå. Dock står båda lagen i någon form av öken. Inget går som lagen hade tänkt sig. Idag är det dags för något lag att vända denna negativ trend som har upståt. Sluta upp med alla ursäkter och återvinna förtoendet för alla fans. Första avtrampet med nya ljusa tider trots att mörket är så påfallande både när man tittar på tabellen och tittar ut genom fönstret.

Kommentera

© Hockeyinfo.se - Din hockey guide online