Nicklas Lidström även kallad ”The Perfect Human” av sina lagkamrater och ledare är en av världens absolut bästa backar genom tiderna samt en av dem bästa spelaren som någonsin har snörrat på sig skridskorna. Kort och gott en riktigt legend.

Något som alltid för mig att höja ögonbrynen är diskussionen vart Nicklas Lidström är rankad bland alla backar genom tiderna. Diskuteras denna fråga med en kanadensare eller amerikanare hävdar dem flesta att Nicklas Lidström innehar femte platsen genom tiderna när det kommer till backar. Topp fem rankans oftast på detta vis; 1.Bobby Orr 2. Eddie Shore 3. Doug Harvey 4. Ray Bourque 5/6. Nicklas Lidström/Denis Potvin.

För mig personligen är detta totalt obegripligt. Jag är tämligen säker på att listan skulle se annorlunda ut om Nicklas Lidström var kanadensare. Med största sannolikhet skulle Nicklas Lidström vara gud och bli omnämnd som den bästa eller näst bästa backen genom tiderna.

Hur kan så många nordamerikanska hockeyfans ranka Eddie Shore på andra plats? Vad jag vet så har ingen jag diskuterar denna fråga med ens sett Eddie Shore spela. All respekt till honom men han spelade sin sista mach år 1940. Det var på den tiden det bara finns sex lag i NHL och stort sett var det bara kanadensare och någon enstaka amerikan som deltog i ligan. Med andra ord ingen konkurrens alls från övriga världen. Vad är det som sticker ut i Eddie Shores karriär då? Tittar man enbart på vad han har i prisskåpet så är det helt klart att han har vunnit fyra Hart Trophys och en handfull First All-Stars Team. Det sist nämnda är inte så märkvärdigt utan det första är betydligt häftigare men något som inte får glömmas att på den här tiden var det enbart backar som vann Hart Trophy vilket gör att bedriften inte är så enorm som kan man tror. Eddie Shore hade ett poängsnitt på 0.52 på 550 NHL matcher.

Mannen på tredje plats, Doug Harvey, vad är det som gör hans karriär märkvärdig? Doug Harvey spelade sin sista NHL match år 1963 vilket betyder att ligan fortfarande bara hade sex lag och konkurrensen absolut inte var lika mördande som den är idag. Doug Harvey lyckades vinna sju Norris Trophy’s samt att lyfta den åtråvärde Lord Stanley över huvudet hela sex gånger plus att Doug Havrey hade ett handfulla First All-Stars team. Doug Harvey hade ett poängsnitt på 0.49 på 1113 NHL matcher.

Hur kan dess två eminenta hockeyspelare vara rankade förre Nicklas Lidström? Jag tänker främst på att dem flesta tyckare idag har inte sett dessa två spel vilket även blir ett lite motargument för mitt eget argument. Å andra sidan vet jag själv hur nostalgisk man är över att prata om 90-talets NHL och förskönar och överdriver en del när man talar om spelarna och spelet på den tiden.

En viktig punkt som oftast försvinner i diskussioner när det tals om legendarer för flera årtionde sedan är att det inte läggs någon stor vikt i hur många utövare det fanns på den tiden och att dem bästa spelarna kanske inte ens spela NHL, de kan lika gärna huserat i Sverige så som Ryssland.

Idag har vi istället en mördade konkurrens, vi ser spelare från alla olika håll i världen. Allt går mycket snabbare idag. Visst man kan använda ett motsatt diskussionsunderlag som att de inte vara lika bra tränade på den tiden, de var tvungna att jobba och det fanns inte lika bra material. Hur bra skulle då spelarna vara? Du kan välja att diskuterar på det viset fram och tillbaks och sedan kan man välja att diskutera hur hockeyn har sett olika ut varje årtionde. Personligen tycker jag att man bör rankare spelare efter hur de olika erorna såg ut. Det är mer intressant.

För mig är det Lidström den näst bästa backen genom tiderna, Bobby Orr gjorde extremt mycket för hockeyn där han utvecklade backspelet och var verkligen först med sin sak, därav får han vara etta.

Nicklas Lidström hade en fantastiskt karriär eller vad sägs om tio First All-Star Team, tolv All-Star matcher, sju styckena Norris Trophys (Skulle haft en till om det inte var lockout), en Conne Smyth Trophy, fyra Stanley Cup’s, OS-Guld, VM-Guld, mesta poängplockare som back ett antal gånger, ett poängsnitt på 0.73 på 1564 matcher, första icke nordamerikan som leda sitt lag till Stanley Cup. Jag kan fortsätta med denna lista ett bra tag till. Framförallt har Nicklas Lidström varit sjukt jämn under alla sina 20 år i NHL och han har även aldrig missat ett slutspel, vilket är unikt i sej.

Nicklas Lidström är en legend som förtjänar mer respekt än vad han får. Han tillhör utan tvekan en av dem allra största i NHL’s historia. Visst han var inte den flashigaste spelaren genom tiderna men han gjorde allt perfekt ute på banan!

Kommentera

© Hockeyinfo.se - Din hockey guide online