Mikael Backlund har alltid svarat när ishockeylandslaget har kallat. Än så länge har det blivit fem turneringar – tre VM och två JVM – varav samtliga har slutat med medalj, men han saknar fortfarande guldmedaljen. Nu har Calgary-centern ställt in sig på guld och en plats i Rikard Grönborgs World Cup-trupp.

Hockey VM 2016 blir det sista med förbundskapten Pär Mårts vid rodret, efter turneringen är det alltså dags för ett ledarskifte och det står redan klart att Rikard Grönborg tar över. Under Mårts ledning har det bärgats ett guld, detta på hemmaplan i Globen 2013. Mikael Backlund var inte med den gången, men det var han däremot 2011 och 2014, och det slutade med silver samt brons för de svenska spelarna. Backlund själv ser nu fram emot att få delta i ”Pelles” sista mästerskap:
– Det känns speciellt att vara med i Pelles sista mästerskap. Han är en väldigt bra tränare och en härlig person och dessutom känner jag ju honom sedan tidigare eftersom vi båda är från Västerås.

Poängrekord av Backlund

Seriespelet i NHL avslutades för drygt en vecka sedan, då stod det sen länge klart att Backlunds Calgary skulle missa slutspelsplats. Det var inget som hindrade honom från att slå sitt personliga poängrekord med 47 poäng (21+26) på 82 matcher, och tankarna på ett VM-guld har funnits där väldigt länge. Inga konstigheter där utan Backlund tackade ja till VM-turneringen utan att ens behöva fundera.
– Jag vill ha ett VM-guld. Nu får vi avvakta Stanley Cup-slutspelet och se vilket lag vi får, men vilket lag vi än får är Tre Kronor så pass bra att vi måste sikta på att vinna varje turnering.

Utöver VM-guldet drömmer han även om en plats i höstens prestigefyllda World Cup-turnering, som spelas för första gången på tolv (!) år. Fem forwardsplatser i Rikard Grönborgs trupp ska fyllas upp, givetvis har Backlund ställt in siktet på en av dem, och hoppas att en bra insats i VM ska räcka för att slå sig in.

Markström mer taggad än någonsin

En annan spelare som VM-laddar just nu är målvakten Jacob Markström, till vardags vaktar han kassen i Vancouver, som är ett av alla de kanadensiska lag som storfloppade i den gångna NHL-säsongen. Markström har sedan tidigare både VM-guld (2013) och en plats i Grönborgs World Cup-trupp, han tvekade inte heller på att tacka ja.
– VM känns väldigt roligt. Säsongen i NHL blev inte alls som vi ville, väldigt misslyckad med många skador. Jag kände att jag ville spela mer och så länge jag är frisk och kroppen känns bra kommer jag alltid att tacka ja till Tre Kronor.

Sveriges VM-spelschema

VM i Ryssland (Moskva och S:t Petersburg) 6–22 maj:
Sveriges matcher:
Lettland (6/5)
Danmark (8/5)
Tjeckien (9/5)
Kazakstan (11/5)
Norge (14/5)
Schweiz (15/5)
Ryssland (17/5).

Kvartsfinalerna spelas 19, semifinalerna 21 och medaljmatcherna 22/5.
Sveriges gruppspelsmatcher och slutspelet (utom två kvartsfinaler) avgörs i Moskva.

Kommentera

© Hockeyinfo.se - Din hockey guide online