Nu är det inte många veckor kvar tills NHL-draften sätter igång i slutet av juni. Spelaren som är hetast av alla och förväntas gå först i första draften är svenska supertalangen Rasmus Dahlin. Det lag som draftar först är Buffalo Sabres. Men hur går egentligen en draft till?

Bäst lag väljer sist
Draften består av sju omgångar där alla lag får välja i varje omgång. Dock kan man byta bort sin draftplats, detta händer en hel del i spelaraffärer. Hur vet man då sin draftplats? Jo de går efter principen att den som vann Stanley Cup får välja sist och den som hamnade sist i gruppspelet har störst chans att få välja först. Detta är för att jämna ut ligan så mycket som möjligt. Från början var det så enkelt att den som kom sist i gruppspelet fick välja först, men efter att det kommit fram att vissa lag som låg längre ner i tabellen medvetet hade förlorat matcher för att få drafta den bästa spelaren har man börjat lotta om de tre första draftplatserna. Lottningen står mellan de fjorton lag som missar slutspelet och ju längre ner i tabellen man kommer desto fler lotter får man så att det blir större chans att bli vald.

Får ensamrätt på spelaren
När en spelare blir draftad av en klubb blir också spelaren paxad av klubben som har ensamrätt vad gäller att teckna kontrakt med spelaren. Dock behöver det inte betyda någonting att bli draftad, man blir inte lovad en plats, utan det är först när spelaren skriver ett kontrakt med klubben som det har betydelse.

Kommentera

© Hockeyinfo.se - Din hockey guide online