OS i Pyeongchang 2018 var en stor svensksuccé men det är knappast någon som kommer minnas turneringen i Ishockey. Då NHL och den olympiska kommitén inte kunde komma överrens blev det ett mästerskap helt utan NHL-stjärnor. Detta var första gången sedan 1994 som parterna inte kom överrens.

Tre Kronor inledde mästerskapet strålande och lekte hem gruppen enkelt. I premiären mot Norge blev det seger med 4-0, i andra gruppspelsmatchen mot Tyskland blev det vinst med 1-0 och i sista matchen mot Finland vann Tre Kronor med 3-1. Som gruppetta slapp Sverige därför spela åttondelsfinal och kunde istället direkt sikta in sig på kvartsfinal. Efter att Tyskland besegrat Schweiz stod det klart att Tre Kronor skulle möta blåbärsnationen. Svenskarna var säkra på seger men efter en katastrofal insats föll man i förlängning med 4-3.

Tyskland årets överraskning

Tyskarna gick tack vare segern vidare till semifinal. Där väntade Kanada som blivit tvåa i sin grupp men ändå slagit ut Finland i kvartsfinalen. Kanada var naturligtvis enorma favoriter men Tyskland skulle ännu en gång visa prov på äkta lagmoral och disciplin. Något som gjorde att man besegrade favoriterna med 4-3 och därmed blev klara för final.

Ryssland under neutral flagg

Tack vare icarus-skandalen beslutade IOK att inte låta Ryssland delta. Istället fick de deltagare som bevisligen inte varit dopade spela under neutralt flagg. Därför hette Rysslands OS-lag OAR under hela mästerskapet. OAR vann sin grupp och lottades mot Norge i kvartsfinalen. Efter en total kross med 6-1 väntade Tjeckien i semfinalen, laget som överraskande besegrat USA i kvartsfinal. OAR var överlägsna och vann med 3-0 innan alltså Tyskland väntade i finalen. Matchen blev mer spännande än förväntat och det krävdes förlängning för OAR för att kamma hem guldet. Vid slutsignalen kuppade man dessutom evenemanget genom att såväl spelare som fans skrikit ut nationalsången.

Kommentera

© Hockeyinfo.se - Din hockey guide online